Powerbreeds - Hoog Risico rassen

Hondencentrum Happy Tail Powerbreeds

Er is op dit moment (augustus 2022) veel tumult in de "hondenwereld"....het gaat in deze discussies vooral over de lijst van rassen (en de kruisingen hiervan) die als HR (hoog risico) bestempeld worden...waarvoor speciale regels in het leven geroepen worden om ernstige bijtincidenten te verminderen.

Elke baas vindt zijn eigen hond lief.... dat is wel duidelijk, maar dat is niet waar het in deze om gaat...

Het gaat om de zogenaamde "powerbreeds" die ooit gefokt zijn om te vechten en daardoor nog steeds fysiek in staat zijn zéér zwaar letsel toe te brengen aan mens en dier... natuurlijk kan bijvoorbeeld een chihuahua ook bijten, maar het risico dat een chihuahua een kind of andere hond zeer ernstig letsel toebrengt of doodbijt is nihil...

Veel powerbreeds zouden dat theoretisch wel kunnen en daar schuilt het grote risico in....

Áls deze honden "gedwongen" zouden worden zichzelf te "verdedigen" in een bepaalde situatie, is de kans van zeer ernstig letsel significant groter dat bij andere rassen die niet uitgerust zijn met zéér sterk ontwikkelde kaakspieren. Ook is in sommige bloedlijnen van sommige rassen nog (redelijk) recent gefokt met ouderdieren met een minder sterkt ontwikkelde bijtrem en sneller te triggeren en hoger agressie level.

Deze door de overheid samengestelde lijst van rassen wordt ook gehanteerd door verzekeraars, waardoor de bedrijfs-aansprakelijkheidsverzekering niet meer zal uitkeren in geval van schade die is "aangericht" door honden op deze lijst.... dit is een risico dat wij als bedrijf helaas niet zelf kunnen en willen dragen.

Wij beraden ons op dit moment wat dit voor ons als bedrijf betekend en hoe we hier verantwoord mee om moeten gaan. Wegens grote vakantiedrukte zullen wij, tot nader order, voor de aanstaande zomervakantie dan ook geen nieuwe klanten meer kunnen aannemen met de zgn powerbreeds. Reeds bij ons bekende klanten (die nog niet gereserveerd hebben) zullen in overleg bekeken worden of ze nog terecht kunnen.

Heeft u hier nog vragen over of heeft u een pup van een powerbreed, neem dan gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.