Risico's

LabradorsNatuurlijk kleven er risico’s aan een pensionverblijf, daar kunnen we niet omheen. Het is ons vakmanschap om alle risico’s tot een absoluut minimum te beperken. Deze risico’s zijn hier kleiner zijn dan wanneer u bv met uw hond naar het bos of naar een park gaat. De honden die daar (los) lopen worden niet gecontroleerd op vaccinaties, ziektes en/of sociaal gedrag, dat is hier natuurlijk wel het geval. Veel honden reageren anders (feller) als ze aan de lijn zijn of met hun baasjes in de buurt; ze voelen zich “gesterkt” door hun aanwezigheid. Hier moet iedere gast “op eigen poten staan” en dat is vaak wezenlijk anders, gemoedelijker. Door het grotere aantal interacties met soortgenoten in een korte tijd, loopt hij natuurlijk een kans iets “vervelends” mee te maken, maar in ons hondencentrum gebeurd zoiets zeer incidenteel. Verder is een bijkomend voordeel dat, als er hier iets zou gebeuren dat als negatief wordt ervaren door de hond, daar meteen weer een positieve ervaring tegenover komt te staan. Het krijgt geen kans om trauma te worden zeg maar.


Kennelhoest

Waar veel honden bij elkaar komen, ontstaat een risico op besmettelijke infectie ziektes. Een bekend voorbeeld hiervan is kennelhoest ook wel Bordetella genoemd. Vergelijk het maar met de griep; als je weerstand om wat voor reden wat lager is geworden, ben je daar vatbaarder door en zul je eerder griep krijgen. De weerstand wordt o.a. lager van vermoeidheid en stress en dat zijn nou net 2 factoren waar we bij een pension bezoek mee te maken hebben. Vermoeidheid spreekt voor zich denk en als je het woordje stress vervangt voor “opwinding” is het plaatje compleet. Om bovenstaande reden moeten alle gasten die hier in pension verblijven, ingeënt zijn tegen kennelhoest; wij controleren hier streng op. Honden zonder de juiste entingen kunnen niet worden geplaatst in ons pension, houd hier rekening mee.
Ondanks een Bordetella inenting willen wij u er op attenderen dat uw hond evengoed een milde vorm van kennelhoest zou kunnen krijgen tijdens of na zijn verblijf hier. Vergelijk het maar met een griepprik bij mensen, het geeft bescherming maar niet voor 100% tegen alle varianten van de bacterie, ook kunnen er virussen mee doen. Mocht u na het ophalen van uw hond twijfelen over de gezondheid in het algemeen of over kennelhoest, neem dan altijd contact met ons op. Het is belangrijk voor ons om te weten en we kunnen u advies geven over hoe te handelen.

Klik hier voor medische informatie over Bordetella


Speelwondjes

Af en toe komt het voor dat onze gasten zgn “speelwondjes” oplopen. Dit zijn (vaak) kleine (schaaf) wondjes die ontstaan bij het spelen, denk bv aan labradors. Ook bij het elkaar achterna rennen door de stuiken levert wel eens links en rechts een klein wondje op. Dit is in de vrije natuur niet anders. Door de vacht merken we die wondjes overigens niet altijd op en zijn ze alleen te voelen als korstjes onder de vacht. Als wij zo’n wondje opgemerkt hebben zullen we het adequaat verzorgen en aan u mededelen. Helaas blijft er ook wel eens een wondje onopgemerkt. Hou in zo’n geval zo’n wondje even een paar dagen in de gaten dat het niet gaat ontsteken en laat in dat geval het korstje maar gewoon zitten, deze functioneert als een pleister. Als u twijfelt of gewoon even wilt overleggen kunt u ons altijd even bellen.


Bijtincidenten

BijtincidentenNet zoals in het bos terwijl u aan het wandelen bent of uw hond laat spelen op een speelveldje, komt het hier ook wel eens voor dat er serieus gevochten wordt. Om u een idee te geven hoe weinig dat voor komt: de afgelopen jaren ben ik 1 à 2 keer per jaar bij een DAP langs gemoeten om te laten hechten. Als je dan weet dat hier dagelijks vele honden met elkaar aan het spelen zijn, is dit te verwaarlozen. Natuurlijk lopen spelende honden ook wel eens een wondje op dat niet gehecht hoeft te worden, die verzorgen wij dan op aanwijzing van de dierenarts. Als wij zo’n wondje opgemerkt hebben zullen we dit u altijd vertellen bij het ophalen. Helaas blijft er ook wel eens een wondje onopgemerkt, een hondenhuid bloed namelijk lang niet zoveel als een mensenhuid, tel daar bij op dat er vaak vacht overheen valt en daardoor aan het oog onttrokken wordt. Hou in zo’n geval zo’n wondje even een paar dagen in de gaten dat het niet gaat ontsteken en laat het korstje gewoon zitten. Vaak is het binnen een paar dagen gewoon weer genezen en zult u er niets meer van kunnen zien. Als u een wondje ontdekt thuis dat wij hier niet opgemerkt hebben, schroom dan niet om even te bellen, wij staan u graag met raad en daad bij.


Vies worden

Vies worden!Honden vinden het hélemaal niet erg om vies te worden; wij ook niet, ze mogen hier lekker hond zijn en er hoeft geen huiskamer schoon gehouden te worden. Tijdens lange, heftige regenperiodes ontstaan er vaak, voor de honden “lekkere” plassen in de speelweide, waar ze zich heerlijk in en om vermaken. Het is dan voor ons vaak onbegonnen werk om alle honden netjes schoon te houden. Als u het vervelend vindt om de hond niet schoon mee naar huis te krijgen, maak dan bij het brengen van de hond even een afspraak om hem van te voren even een bad te geven.

Klik hier voor de prijslijst

Als u een langharige hond heeft of met een moeilijke, snel klittende vacht, raden wij u aan om een afspraak te maken met onze trimster. Zij zal uw hond dan tijdens zijn verblijf hier regelmatig onderhouden om achterstallig onderhoud en klitten te voorkomen en hem spik-en-span afleveren aan het einde van z’n vakantie.

Klik hier voor de prijslijst


Afvallen

Ondanks het feit dat wij hier een heel hoogwaardig voer gebruiken met een hele hoge calorische waarde, kan het toch gebeuren dat uw hond hier afvalt. Wij voeren eigenlijk standaard al zo’n 25 % méér dat voor het gewicht van de hond nodig zou zijn. Sommige snel afvallende rassen zelfs 50% méér. Nog méér extra voer heeft geen zin omdat de darmen dit niet kunnen verwerken en het er in de vorm van veel ontlasting weer uit komt. Ik kunt er vanuit gaan dat wij er alles aan doen om uw hond op gewicht te houden. Als u van uw hond weet dat hij heel snel afvalt, is het verstandig dit bij het brengen nog even te melden, wij kunnen dan bespreken of u het wenselijk vindt om uw hond wat minder uurtjes in de speelweide te laten spelen.