Misvattingen over hondenpensions

Er bestaan heel wat misvattingen over hondenpensions in het algemeen. De meeste van de vooroordelen kloppen echter niet. Zeker niet voor ons hondenpension!


Zielig?

SpeelweideHonden zitten niet de hele dag zielig in een hokje, zijn niet de hele dag aan het blaffen en voelen zich niet eenzaam! Een hond is een roedeldier en de “roedel” die hij bij u thuis heeft wordt tijdelijk vervangen door een (meer natuurlijke) roedel van soortgenoten. Ze hebben altijd minimaal één roommate waarmee ze gezellig samen wonen.

Al onze gasten kunnen lekker buiten spelen en ravotten in onze grote speelweide van 2000 m2 met andere gasten, een beetje afhankelijk van het weer natuurlijk; bij regenachtig of koud weer gaan ze wat sneller lekker weer naar binnen.


Te lang

U bent van plan een vakantie van 2 weken te boeken, nu zult u misschien denken: “Is dat niet te lang voor mijn hond voor een pensionverblijf?”

Het antwoord is: ‘Nee, honden hebben geen tijdsbesef, ze leven in het NU.” Het maakt voor de hond dus niet uit of hij 1 dag, 1 week of 1 maand verblijft hier. Vaak is het moment van afscheid nemen van het baasje tijdens zo’n bezoek het moeilijkste momentje; zowel voor de hond als voor het baasje. Bij de hond werkt het een beetje: uit het oog, uit het hart. Als hij het baasje niet meer ziet, hoort of ruikt, gaat hij over tot de “orde van de dag”…… en dat is kennis maken met zijn nieuwe omgeving en de andere honden. U hoeft dus absoluut geen schuldgevoel te hebben over de lengte van het verblijf!


Duur

SpelenEen andere misvatting is dat een hond naar een hondenpension brengen duur is. Natuurlijk kan ik bij niemand “in zijn portemonnee kijken”, maar het is dat het geld meer dan waard, zeker als je gaat kijken wat je er voor terug krijgt:

 • Een zorgeloze vakantie (wat de hond betreft)
 • Professionele verzorging
 • Persoonlijke aandacht
 • Je hoeft geen familie of vrienden lastig te vallen
 • Je hoeft geen rekening te houden met de vakantie van anderen
 • Geen onverwachte annulering van je oppas
  (doordat ze toch zelf op vakantie gaan of ziek worden of het toch te veel werk blijkt of het toch niet goed gaat met hun eigen hond, om maar eens een paar reden te noemen die wij te horen krijgen waarom mensen last minute toch nog graag een plaatsje willen reserveren als we al vol zitten ...)

Te jong

Privé fotoshootEen greep uit de vragen die wij regelmatig krijgen van “kersverse” baasjes:

 • Vanaf welke leeftijd mogen pupjes naar hondenpension komen?
 • Is het niet slecht voor mijn pup om zo lang bij ons weg te zijn?
 • Leert ie niet allemaal slechte dingen?
 • Hij is nog niet helemaal zindelijk, mag mijn pup dan toch komen?
 • Is het risico dat mijn pup een trauma oploopt in hondenpension niet te groot?
 • Wordt mijn pup niet gebeten door de andere gasten?

Wel onze visie is als volgt:

Pups hebben een speciale status in een roedel. Volwassen honden gaan heel anders om met (jonge) pups, dan met volwassen soortgenoten; dat heeft de natuur zo “ingebakken”, dat is hun natuurlijke instinct. Puppies “mogen” veel meer en zullen minder snel en hard gecorrigeerd worden dan volwassen honden. Voor elke hond die in een roedel “moet” functioneren geldt, dat je je moet aanpassen aan de heersende hiërarchie middels “hondentaal”. We noemen dit ook wel sociale vaardigheden. Als een pupje al op jonge leeftijd in pension komt, moet hij al op jonge leeftijd zijn sociale vaardigheden trainen, zoals een peuter in de peuterspeelzaal doet. Hier heeft hij (en u dus ook) de rest van zijn leven profijt van. Jonggeleerd is oud gedaan!! Ik opper wel eens dat het goed zou zijn als alle pups tussen de 9 en 12 weken leeftijd, een aantal dagen verplicht naar een goed hondenpension zouden moeten gaan. Dit zou een boel agressie problemen op latere leeftijd kunnen helpen voorkomen. Pups zijn welkom vanaf 9 weken, als ze hun 3e enting gehad hebben.Onze binnen verblijven worden dagelijks grondig schoongemaakt en ook tussentijds, als er eens een “ongelukje” zou gebeuren, wordt zijn kamer schoon gemaakt. De status van de zindelijkheidstraining is “plaatsgebonden”, u zult hier bij thuiskomst vaak weinig verschil in merken en het gewoon weer op kunnen pakken waar u gebleven was, vóór zijn vakantie.


Hond verandert

Het komt inderdaad regelmatig voor dat wij van klanten terug horen dat hun hond ná een vakantie hier is verandert. Ik hoor altijd dat deze verandering een positieve verandering was; ... vaak dat ze socialer zijn geworden. Ze spelen meer én leuker met andere honden in de buurt. In die zin werkt het verblijf soms zelfs een beetje therapeutisch. Ze oefenen hun sociale vaardigheden door de intensieve interactie met lieve sociale andere honden in een (bijna) natuurlijke roedel.

Kleine hondenDoor een andere dagindeling en het spelen met de andere logees zal uw hond na zijn verblijf bij ons moe zijn; klanten vertrekken hier dan ook vaak met de woorden: “Zo , dan kan ie dadelijk weer lekker uitrusten thuis, ik heb er meestal een paar dagen geen kind aan, als die bij jullie is geweest”! Dit is dus normaal; vergelijk het maar met een kind dat na een week terug komt van sportkamp. Die gaan ook eerst bijslapen,….. lang slapen!

Ook kan het zijn de hond de eerste paar dagen een beetje “down” is. Bedenk dan dat het best wel weer even wennen is om weer alléén te zijn, als je net een intensieve periode met leuke soortgenoten achter de rug hebt. Hij mist zijn speelkameraadjes gewoon even. Na een paar dagen zijn ze wel weer uitgerust en gewend aan de dagelijkse routine thuis.


Kleine hondjes

Voor klein hondjes geldt dat wij naar het individu kijken of hij het leuk vindt om mee te gaan in de roedel in de grote speelweide of liever in een aparte speelweide met andere kleine hondjes. Vakantie plezier staat altijd voorop.