Bordetella

Kennelhoest; ofwel kennelcough in het Engels; Is een ontstekking van de neus, keel, luchtpijp en de bronchiën.

Lees hier uitgebreide info!

De oorzaak is waarschijnlijk een infectie met een aantal verschillende virussen (er zijn wel 5 verschillende virussen bekend die een rol spelen bij de infectie en 1 soort bacterie de Bordetella bronchiseptica . De virussen en de bacterie zijn op zichzelf niet in staat kennelhoest te veroorzaken, bijkomende factoren zijn stress en overbelasting. Stress vermindert de weerstand tegen infecties, overbelasting kan optreden als een hond veel blaft. (deze 2 factoren komen dus erg veel voor in een dierenpension) Vandaar kennelhoest, de micro-organismen worden via kleine druppeltjes verspreid, die de hond ophoest.

De belangrijkste symptomen; vieze ogen, neus-uitvloeiing (deze kan ook helder zijn) , niezen en een droge, harde / rauwe hoest. De dieren geven vaak "opgeklopt schuim" op, soms leiden deze heftige hoestbuien een prikkeling op tot braken.
Therapie: Rust, vooral rust, het geven van antibiotica en ontstekingsslijm ophoestende medicamenten kan alleen noodzakelijk zijn als een hond ook echt ziek is en dus ook koorts heeft. Puppies en oude of verzwakte dieren dienen extra goed in de gaten gehouden te worden.
Tegen kennelhoest kan men honden enten. De enting moet minimaal 3 weken en maximaal 1 jaar voor opname in een pension gegeven worden.


Behandeling van kennelhoest

Wanneer een hond tekenen van kennelhoest vertoont is het verstandig om zo snel mogelijk iets te geven om de keel te verzachten. Wanneer een hond langdurig blijft hoesten raakt de keel alleen maar meer geïrriteerd, wat de genezing vertraagt en er bovendien voor kan zorgen dat de infectie zich uitbreidt. Het wegnemen van de hoestprikkel en het smeren van de keel is vaak voldoende om kennelhoest met een dag of 10-12 weer te doen verdwijnen. Voldoende rust en uitlaten aan een tuig (geen druk op de keel) zijn verstandig. Aan te raden is om tijdelijk geen plaatsen te bezoeken waar veel honden samenkomen zoals drukke speelveldjes, hondenshows of de wachtkamer van de dierenartsenpraktijk. Wanneer een hond niet snel opknapt, zich duidelijk echt niet lekker voelt of koorts heeft, doet u er verstandig aan een dierenarts te raadplegen.