Roedelgedrag

Het natuurlijke gedrag dat ontstaat in een vrij spelende honden-roedel is vaak heel anders dan de meeste mensen dagelijks van hun hond gewend zijn. Zo kan het gebeuren dat een hond die in zijn eigen omgeving, al dan niet aan de lijn, erg blafferig, angstig of zelfs angstig- of dominant agressief is, dat hier helemaal niet is. Ze kunnen hier niet op het baasje terug vallen voor steun en moeten dus wel op eigen poten staan; de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen worden op deze manier getraind waardoor het evenwichtigere honden worden door het verblijf hier in pension. Veel baasjes van onzekere honden melden na een pensionverblijf, dat hun hond blijvend verandert is en ook in hun eigen omgeving beter met andere honden om kunnen gaan en/of niet meer het baasje de hele dag achterna lopen, maar rustig ergens gaan liggen.

Anders om kan het ook voorkomen dat, honden die “thuis” met respect met andere honden spelen, dat hier (in de roedel), na een aantal dagen, “plotseling” niet meer lijken te kunnen en bijvoorbeeld gaan vechten met andere reuen of ongeremd gaan “rijden” op andere honden. Dit kan zowel op teefjes als op reuen gebeuren.
Het grote verschil tussen “thuis” en hier bij ons in het pension is, dat als honden in hun eigen omgeving spelen met andere “vreemde” honden, dit vaak maar een half uurtje of uurtje is in het bos of op een speelveldje en dan weer uit elkaar gaan; ieder weer terug naar zijn “eigen roedel” thuis.
Hier bij ons daarentegen, spelen de honden elke dag in dezelfde roedel en ontstaat er een heuse hiërarchie; m.a.w. de “rangen en standen” worden bepaald, net als in een wolven-roedel. Veel van deze laatste soort gedragingen is “hormoon gedreven” en zit dus in de natuur van een niet-gecastreerde reu.

Het kan dus voorkomen dat wij honden die dit soort gedrag vertonen tijdens een verblijf, uit de roedel moeten halen. Dit ter bescherming van andere gasten, maar ook ter bescherming van zichzelf. 
Vaak zijn er, als we het over dit testosteron gedreven gedrag hebben met de baasjes, ook wel wat aanwijzingen in het gedrag thuis die niet als zodanig zijn opgemerkt, zoals bv.: trekken aan de lijn, veelvuldig plassen tegen paaltjes en bomen, veel blaffen op de grens van zijn territorium (tuin, voordeur, postbode), periodes van “huilen/janken” en niet willen eten (als er loopse teefjes in de buurt zijn).
Wellicht is een (chemische (= tijdelijke) castratie een oplossing voor uw overactieve reu, waardoor hij wel gezellig in de roedel kan meespelen.

Vraag hier naar bij uw dierenarts en houdt rekening met een inwerktijd van ± 4 tot 6 weken.

Chemische castratie